ČTYŘI DNY A TŘI NOCI V NÍZKÝCH TATRÁCH



„Už mám dost plácání se u moře! Tahle dovolená bude víc akčnější!“ Asi měsíc po prohlášení této myšlenky už sedím s přítelem a partou přátel v malém modrém trabantu. Naše cesta směřuje na Slovensko, do Nízkých Tater. Když dojedeme na parkoviště, kde našeho prcka necháme pár dní na pospas městskému životu, vytahujeme z kufru bagáž a nasazujeme si ji na záda. Cítím v těle zvláštní napětí a modlím se, aby mě příští dny nezradilo koleno. Chystáme se na túru, na které strávíme celkem čtyři dny a tři noci.

Turistiku miluju. A hory ještě o něco víc. Dokázala bych tady prochodit půlku svého života, ale s několika kilogramy na zádech to je jiné kafe. Táhnu s sebou karimatku, spacák, vercajk na vaření, jedno tričko, mikinu a dva litry čisté vody. Ostatní jsou na tom podobně, ne-li hůř.

Takový pohled u moře nezažijete
Foto: Lucie Nohlová

 
 Ale nemůžu si stěžovat, první den se jde dobře. Jeden kopeček za druhým, nálada je dobrá a počasí nám přeje. Těsně před setměním dorazíme na místo, kde budeme spát. Skvělé načasování. Před odjezdem jsme přes webovky hiking.sk zjistili vše potřebné – délky tras, náročnost, místa k přespání. První salaš je tady - dřevěná chatka s vypáleným ohništěm (uvnitř i venku), s pár sbitými deskami, kde si máme ustlat a několika prázdnými láhvemi. I odpadky se tady najdou. Achjo. Nechybí ani knížka vzkazů, stížností, pozdravů… Za naši cestu si jich pročteme ještě několik. Čtení těchto bloků bylo určitě tou příjemnější částí celého výletu. Naozaj jsem se pobavila.
 
"ložnice"
Foto: Lucie Nohlová
Před spaním se do spacáku zahrabávám tak, že pomalu ani nemůžu dýchat. Nevadí. Alespoň se cítím v bezpečí. Tohle spaní bych ani náhodou nesrovnávala se spaním pod stanem. Občas slyším kviknutí nějakého hlodavce, pak zase zvuky „něčeho“, co čmuchá z druhé stany salaše. V okruhu několika kilometrů byste jen těžko hledali pomoc. Ale na to nemyslím, do pěti minut spím jako špalek.

Ostatní dny se nesou v podobném duchu. Mé nohy už ani nevnímají, že jsou v pohybu. Prostě už si zvykly. Každé ráno se vyhrabávám ze spacáku do nádherného horského rána. To nezažijete ani v Ostravě, ani v žádném jiném městě či vesnici. Za tím si prostě musíte vyšplhat na kopečky Tater. Za pochodu potkáváme hromadu milých lidí, s některými sdílíme i společnou salaš. Pokud čekáte nějaký večírek, zklamu vás. V devět hodin všichni spíme jako zabití.

Provizorní kuchyně
Foto: Lucie Nohlová
 Na čtvrtý, poslední den mám nejlepší vzpomínky. Hádejte proč! Před nejvyšším vrcholkem Nízkých Tater – Ďumbierem – jsme narazili na turistickou chatu. Jídlo! Normální jídlo! V tom momentě bych zulíbala všechny šerpy na světě. Objednávám si kynuté knedlíky s borůvkami a něco na pití k tomu. Obyčejné kynuté knedlíky pro mě v tu chvíli byly na úrovní té nejluxusnější a nejchutnější delikatesy. Moc dobré! A na Ďumbieru bylo taky krásně, samozřejmě.


Náš výlet se chýlí ke konci. Teď nás už čeká pouze cesta dolů. Tady pěkně zapláčou mé kolena. Au! Došli jsme do podhorské vesnice, kde jsme zkusili stopovat. Po přibližně hodinovém neúspěchu sedáme na autobus a jedeme zpátky do centra dění. Do města. Tam, kde se pořád za něčím spěchá a vlastně na nic není čas. Nechcete si zkusit žít na chvíli v horách?

Pocit volnosti
Foto: Lucie Nohlová