Hurá na Bouzov!


Pokud vás překvapilo nečekaně pěkné jarní počasí a chcete kromě jezdění na kole vidět něco nového, potom je tento článek přímo pro vás! Dnešní cíl bude hrad Bouzov v Olomouckém kraji.

My jsme se na hrad Bouzov vypravili už ke konci minulého školního roku, kdy byla návštěvní sezóna v plném proudu. Naštěstí Bouzov má už pravidelně otevřeno od začátku dubna, a to v čase od 9:00 do 16:00. S příchodem měsíce zamilovaných, tedy květnem, brány hradu vám budou otevřeny téměř po celý den, od 9:00 do 17:00. Jakmile žáci dostanou ve školách vysvědčení, otevírací doba se prodlouží o celou hodinu.

Nebudeme ale předbíhat. Nejprve je důležité se na hrad nějakým způsobem dostat. My jsme tehdy měli hlavní stanoviště v Olomouci, takže veškeré spoje jsme hledali právě z tohoto města. Pokud jste zastánci toho, že tři a více přestupů je opravdu hodně, doporučujeme použít autobusové spojení. To totiž nabízí pouhý jeden přestup v Litovli, i když na poměrně opuštěné zastávce, kde si pár minut chtě nechtě budete muset odpočinout, než dorazí navazující spoj. Naštěstí se nejedná o nijak strastiplnou cestu, a když máte s sebou výbornou společnost, i téměř dvou hodinová jízda uteče jako voda. Odjížděli jsme z olomouckého hlavního autobusového nádraží a lístek na jednosměrnou cestu nás vyšel na 40 Kč

Hrad Bouzov z prvního nádvoří
Foto: Markéta Vidláková


 
  Pokud se vydáte na výlet v brzké době, jistě oceníte přijatelnější teplotu v autobusech (v červnu v nich moc dýchatelně není). Vaše oko určitě potěší i krásná krajina, kterou budete moct sledovat po celou cestu autobusem. Nemusíte mít strach, že byste hrad Bouzov minuli. Majestátně se tyčí nad všechny střechy v přilehlé dědině a jistě oceníte i dobré směrovky.
Určitě vás překvapí velké množství prohlídkových okruhů, které hrad nabízí. Můžete si vybrat ze sedmi možných tras, které vám přiblíží reprezentační a obytné části hradu. Dozvíte se, jak se staví „středověký“ hrad, dokonce se můžete podívat na hrad z ptačí perspektivy atd.
Cena vstupného se pohybuje kolem 120 a 150 Kč podle vybraného okruhu. Samozřejmě je možné zakoupit i rodinné vstupné a studentům velmi doporučujeme vzít si s sebou kartu ISIC, díky které můžete ušetřit až 50 Kč. Prohlídky většinou trvají kolem jedné hodiny, rozhodně se nemusíte bát, že byste se nudili! Fanoušky fantasy osloví doplňková prohlídka, kde se seznámí s nadpřirozenými bytostmi z erbů evropské šlechty. 

Pohled z arkády na nádvoří s kašnou
Foto: Markéta Vidláková
 K hradu neodmyslitelně patří i dřevěný Trojský kůň, který se nachází v Historickém areálu Bouzova. Vstupné do této části není zahrnuto ve vstupném na hrad, ale naštěstí se nejedná o nijak závratnou částku – pouhých 15 Kč. V rámci této prohlídky můžete vystoupat do samotné hlavy Trojského koně, kde se vám naskytne nevídaný pohled na hrad. Milovníci všech středověkých zbraní si také přijdou na své, dokonce si budou moct na vlastní kůži vyzkoušet střílení z kanónu nebo luku. Středověký život vám přiblíží i dobové mučicí nástroje, které vám s popisky prozradí jejich funkčnost. 
 
Trojský kůň v Historickém areálu Bouzova
Foto: Markéta Vidláková
Čekání na zpáteční spoj vám můžou zkrátit stánky se suvenýry. Pokud se chystáte vyrazit na návštěvu hradu až v měsících letních prázdnin, určitě si předem nastudujte jízdní řád. Autobusy totiž nejezdí každou hodinu, nýbrž s několika hodinovými mezerami. Abyste se nenudili, můžete si čas zkrátit na minikárách, které najdete hned na kraji vesničky. 

Přejeme vám šťastnou cestu!