KRAJEM VÍNA NA KOLE

„Já a stan? Tak to nikdy!“ Ještě loni bych takto odpověděla asi každému, kdo by se mě zeptal, jestli nechci jet kempovat. Letos je tomu však jinak. Nad nabídkou jet sportovně „dovolenkovat“ na kolech a spát v kempu pod stanem, jsem pár dní váhala, ale nakonec souhlasila.


            Osm lidí, osm kol s velkou bagáží. Tak takhle jsme se sešli na opavském Východním nádraží  s jasným cílem, dostat se do kempu Merkur v Pasohlávkách. Po pěti hodinách, kdy jsme museli dvakrát přestupovat a asi osm kilometrů ujet na kolech, jsme se konečně dočkali a dorazili do cíle.
            Ubytování nebo spíše stanování nás na 4 noci stálo asi 350 korun na osobu. Byla jsem překvapena, co všechno v takovém kempu lze najít. Hospůdky, restaurace, pizzerie, minigolf, tobogán, beachvolejbalové hřiště, letní kino a mnoho dalších atrakcí. První aktivitou našeho sportovního pobytu bylo postavit své příbytky. Nakonec se nám to všem podařilo a zbytek dne jsme strávili v místní hospodě u piva. Ano, jeli jsme na Moravu a dali si pivo. :D
            Po první deštivé noci ve stanu jsme se hned ráno vydali na první výlet. Cíl jsme mohli vidět  už z kempu, jelikož se jednalo o zříceninu hradu Děvičky, neboli Dívčí hrady (gotický hrad ze 13. století). První část cesty byla příjemná, na kolech jsme dojeli do obce Dolní Věstonice, známé hlavně díky sošce Věstonické Venuše. Pak přišlo to, čeho se všichni obávali a to výstup na zříceninu. Na kolech bychom to nezvládli, protože nahoru vedla pouze nezpevněná cesta lesem, a tak jsme museli jít pěšky a kola tlačit vedle sebe. I když byl tento výstup náročný, stálo to za to. Z hradu se nám otevřela opravdu krásná podívaná na vodní dílo Nové Mlýny a rozlehlé vinice, které byly snad všude kolem nás. Zpátky do kempu jsme to vzali oklikou přes Mikulov. Na Svatý kopeček už ale nikdo vystoupat nechtěl..:)
            Další den nás čekal zámek v Lednici, který byl od našeho kempu vzdálený asi 27 kilometrů. Tuto trasu jsme zvládli rychle, protože jsme prakticky celou cestu jeli po rovince. Tento zámek jsem navštívila už potřetí, ale poprvé jsem zde narazila na tolik turistů. Není se čemu divit, svítilo sluníčko, bylo příjemných pětadvacet stupňů a zámecká zahrada doslova vybízela k procházce. Všichni jsme vytasili foťáky a neustále mačkali spoušť. Večer na nás padla příjemná únava a po večeři (špékačky na ohni) se všichni odebrali spát.

            Poslední den jsme se rozhodli strávit v kempu a využít všeho, co nám nabízí. Začali jsme dopoledne nohejbalem a pokračovali po dobrém obědě minigolfem. Večer nás čekala plavba na lodi s ochutnávkou místních vín. Ke každému z nich jsme vyslechli bohatý výklad a moc nám chutnalo. Značně ovínění jsme se vrátili suchou nohou do přístavu a pokračovali v degustaci v místních hospůdkách. Ráno nás čekalo už jen balení, které bylo pro některé jedince značně těžkým úkolem, ale nakonec ho zvládli všichni. Ve vlaku jsme i přes veškerou únavu zhodnotili náš výlet kladně a shodli se na tom, že příští rok pojedeme znovu.